Joukkorahoitettu juttuni Apotista toteutuu (lisäraha kelpaa silti)

Rapport

Todellisuus liikkuu blogiani nopeammin. Tämän piti olla kirjoitus, jossa pyydän ennakkotilaamaan Rapport-palvelusta Apotti-tietojärjestelmähankintaa käsittelevän juttuni, jotta saan 2000 euroa kasaan. Summa tuli täyteen viikossa, joten nyt pitää justeerata blogauksen sisältöä. Vaan onpa mainio ongelma se.

Aivan ensimmäiseksi haluan kiittää kaikkia (sori, oli pakko), etenkin idean antanutta kommentoijaa ja toiseksi muistuttaa siitä, että projektiin voi edelleen antaa lisää euroja. Rapport toimii niin, että ennakkorajan ylittävät rahat menevät ikään kuin varastoon odottamaan seuraavaa juttuprojektiani.

Vaihtoehtoja on kolme:

  1. jatkojuttu Apotista sillä olettamalla, että ensimmäisen jutun julkaisun jälkeen tapahtuu jotain tai uusia haastalteltavia ilmaantuu
  2. juttu Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorista, joka olisi ainakin henkistä jatkoa Apotti-aiheelle
  3. timanttinen uusi aihe, jota en ole vielä keksinyt tai jota ei ole vielä tietooni saatettu

Mitä seuraavaksi? Olen jo aloittanut Apotti-homman pohtimisen, käynyt pläräämässä muutamia dokumentteja, puhunut aiheesta it-hankintojen kanssa työskennelleen asiantuntijan kanssa ja buukannut reissun Terveydenhuollon atk-päiville. Sieltä on jo löytynyt uusia nimiä jututettavaksi ja tulokulmia pohdittavaksi.

Lisäksi olen alustavasti sopinut työnjaosta editorin, asiakirjajulkisuuteen erikoistuneen kollegan ja faktantarkistajan kanssa. Koska juttu julkaistaan minun nimissäni, on myös päätoimittajavastuu ilmeisesti minulla. Sen takia editori ja faktantarkistaja ovat tarpeellisia: pitää olla tavanomaistakin huolellisempi.

Mihin 2000 euroa riittää? Sillä saa ostettua minulta viikon–kaksi työaikaa. Tosin meinasin olla tämän projektin kanssa samalla tavalla höveli kuin yleensäkin uusien asiakkaiden ensimmäisten juttujen kanssa, eli osa ajankäytöstä menee ikään kuin ilmaiseksi minun piikkiini, kun pitää opetella uudenlaisia toimintatapoja. (Jälkiviisaasti panisin ennakkotilaustavoitteen korkeammaksi ja käyttäisin ylimääräisen työajan suoraan tähän yhteen Apotti-juttuun. En tajunnut, että kiinnostusta olisi näin paljon.)

Aihe on niin laaja, että paljon jää taatusti selvittämättä ja toisaalta jutussa siteeraataan olemassaolevia tietoja. Apotista ja julkishallinnon it-hankinnoista on kirjoitettu viime vuosina kohtuullisen paljon. Tämä tarkoittaa myös, että jutun lopputulosta ei voi ennalta tietää. Minulla on omat oletukseni ja näkökulmat, joista lähden asioita tutkailemaan, mutta juttujen kirjoittaminen on aina jossain määrin höttöinen projekti.

Juttu valmistuu elokuun loppuun mennessä. Ensimmäisenä sen pääsevät lukemaan Rapportin kautta rahaa antaneet, mutta sen jälkeen se julkaistaan netissä varsin vapaalla CC-lisenssillä eli meinasin esimerkiksi tehdä yhden kopion tänne omille sivuilleni.

Kommentteja ja kehitysehdotuksia saa lähettää kaikkien kanavien kautta, vaikka sitten tämän merkinnän kommenteissa tai sähköpostilla, jos asia on luonteeltaan privaatti.

PS: Ennakkotilaukset kelpaavat yhä. Ne voi vaikka osoittaa suoraan Rapport-käyttäjätililleni.

PPS: Mielestäni muita kiinnostavia Rapport-aiheita ovat Spede-juttu ja ravintolisäsekoilut. Suosittelen niitä siksi, että tiedän kirjoittajien olevan ammattitaitoisia toimittajia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *