Opetuksia joukkorahoitetusta journalismista, osa 3

Rapport-palvelun kautta joukkorahoitettu artikkelini Apotti-hankkeesta eli pääkaupunkiseudun terveydenhuollon it-järjestelmän uudistuksesta on nyt luettavissa.

Kyseessä oli minulle aivan uudenlainen keikka, joten seuraavien päivien aikana kerron muutamassa blogimerkinnässä, mitä opin joukkorahoitetun journalismin tekemisestä.

Kolmas opetus: aihe vs kirjoittaja

Tämä liittyy enemmän Rapportin nykymalliin kuin varsinaisesti kaikkeen joukkorahoitettuun journalismiin.

Järkeilin Apotti-jutun hakemusta tehdessäni, että loppujen lopuksi jutun kirjoittajalla ei ole kovin paljon väliä. En siis usko, että monikaan maksoi artikkelista juuri siksi, että minä olin tekemässä sitä, vaan pikemminkin siksi, että aihe kiinnosti heitä.

Kyseessä on perstuntuma, joka perustuu kahteen irtofaktaan. Yksi: ihmiset eivät osaa nimetä kuin aivan muutaman toimittajan (väitteelle saattaa löytyä tukea Saska Saarikosken paperista tai sitten ei). Kaksi: suomalaisia (fiktio)elokuvia mennään katsomaan ensisijaisesti niiden aiheen perusteella.

Muutama kaveri varmaan vilkaisee Apotti-juttua siksi, että se on minun kirjoittamani, mutta muille sillä ei ole mitään väliä. Siksi Rapportin toimittajia korostavaa mallia (”tue tätä journalistia!”) toimivampi saattaisi olla sellainen, jossa tukijat pääsevät selailemaan aiheita ja juttuehdotuksia.

Toisaalta: ulkomailta tiedämme, että Patreonin tapaiset järjestelmät, joissa tuetaan nimenomaan yhden tekijän duuneja, voivat toimia. Useimmat joukkorahoitusvempeleet perustuvat projekteihin eli ne alkavat ja loppuvat, mutta Patreon yrittää taata jonkinlaisen toimeentulon määräämättömäksi ajaksi. Mutta se on selvästi vaikeampaa.

Tosin jos tahdot maksaa minulle kuukausittain siitä, että Harjoitan Journalismia™, se voidaan varmaan järjestää. Lähetä sähköpostia.

3 thoughts on “Opetuksia joukkorahoitetusta journalismista, osa 3

  1. Olen puolittain eri mieltä. Sut tunnetaan Somessa ja toimittajapiireissä niin hyvin, että se varmasti auttoi rajoituksen saamisessa.

    Muuten uskon, että olet oikeassa Rapportin suhteen. Aihe edellä meneminen toimii siellä paremmin kuin toimittajia korostava. Muutamaa tunnettua ja tykättyä poikkeusta lukuunottamatta.

    • Varmasti se vaikutti jonkun verran, mutta kun en ole vielä nähnyt maksajien listaa, niin en pysty edes maksajien nimien perusteella veikkailemaan asiaa.

      Väitän silti, että siinäkin enemmän painoi se, mitä olin kirjoittanut hakemukseen: jos olisin valinnut lööperimmän aiheen, olisiko rahaa tullut sen parituhatta euroa? Epäilen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *