Sanoma pyytää lisää oikeuksia, muttei anna mitään vastineeksi

Sanoma News eli sanomalehtipuoli (Hesari, kaupunkilehdet jne.) on lähettänyt avustajille uuden sopimuksen, jossa pyydetään entistä laajemmat oikeudet juttuihin. Vastineeksi ei tarjota yhtään mitään.

Vanha freelancer-viisaus sanoo, että totta kai journalisti on valmis myymään vaikka kaikki oikeudet, mutta sen pitäisi näkyä jotenkin myös laskussa viivan alla. Nyt näin ei ole.

Ay-toiminnan kannalta tilanne on erityisen hankala. Työsuhteisten työehdoista voidaan neuvotella kollektiivisesti, mutta tällaisessa tilanteessa jokainen freelancer on omillaan. Yksittäisen henkilön on pirullisen hankala mennä neuvottelemaan ehtoja uusiksi, mutta jos kaikki ovat mukana, tilanne voi helpottua.

Solidaarisuus saattaa olla ummehtunut käsite, mutta en keksi tähän paikkaan oikein muutakaan sopivaa. Siispä: älkää allekirjoittako sopimusta sokkona, vaan liittykää joukkoon.

Lisää aiheesta:

4 thoughts on “Sanoma pyytää lisää oikeuksia, muttei anna mitään vastineeksi

  1. Tarkoittaako tuo soppari myös sitä, että freelancereille ei jää enää oikeuksia myydä/käyttää juttujaan muualla jos ne on myyty hesarille?

  2. ”Palkkiota vastaan Lehti ja Kustantaja saavat Aineistoon ensijulkaisuoikeuden ja yksinoikeudella kaikki nykyiset ja tulevat taloudelliset oikeudet mukaan lukien mm. Aineiston muuntelu-, muuttamis- ja edelleenluovutusoikeus. Kustantajalla tarkoitetaan Sanoma News Oy:tä ja sen kanssa samaan konserniin kuuluvia yhtiöitä. –– Ymmärrän, että tällä sopimuksella Lehdelle ja Kustantajalle luovuttamani oikeudet Aineistoon kattavat myös sellaiset tulevat Aineiston käyttömuodot ja -tekniikat sekä aineiston jakelukanavat ja tallennusalustat, joita ei vielä sopimuksen allekirjoitushetkellä voida yksilöidä––”

    ja

    ”Avustajayhtiöllä on oikeus käyttää Aineistoa omissa näyttelyissään ja kokoomateoksissa, jotka eivät suoranaisesti kilpaile Lehden kanssa.”

  3. Sopimus herätti vain liudan kysymyksiä: Voiko Sanoma News myydä freen tekstien oikeudet kolmannelle osapuolelle? Voiko se teettää kirjan free-kirjoittajan teksteistä ilman että kirjoittaja saa mitään korvauksia? (Nythän Helsingin Sanomat on julkaissut kirjoja toimittajiensa artikkeleista, esim. ”Puretut talot”.) Entä luovuttaako free oikeudet vain Sanoma Newsille vai koko Sanoma-konsernille – löydänkö tulevaisuudessa tekstejäni WSOY:n oppikirjoista?

    Vaan kukapa vastaisi, kun sopimuksen mukana ei tullut kohtaa ”lisätietoja antaa…” 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *