Jenkkimalli free-toimittajan laskutuksen selvittämiseen

Alan D. Mutter esitteli blogissaan yksinkertaisen taulukkolaskentamallin, jonka avulla freelance-journalisti voi laskea työllensä hinnan. Se ei ilman soveltamista istu Suomeen, mutta sama periaate on käytössä meillä Freen satasessa (pdf), joka erittelee sivukulut ja selittää, miksi freen työstä maksetaan näennäisesti enemmän kuin palkkatyöläisen työstä.

Mutterilla on myös kannustava viesti freelancereille:

Quality journalism takes training, time and tenacity. Although it’s easy to fill space with words, pictures and videos that are produced quickly and on the cheap, down-and-dirty “journalism” is the intellectual equivalent of empty calories. […] Whatever you do, though, don’t sell yourself short, because journalists can’t protect society if they can’t protect their own careers.

4 thoughts on “Jenkkimalli free-toimittajan laskutuksen selvittämiseen

  1. @osulop Blogikirjoituksessa ei PDF-linkki toimi (URLissa ylimääräistä varsinaisen linkin edessä)

  2. Mieleenkiintoinen linkkaus ja se antaa ajattelemisen aihetta myös meille uutistuotannon toisella puolella oleville eli tavallisille kuluttajille, meille jotka harvemmin tulemme ajatelleeksi vapaiden toimittajien työtä kovin tarkkaan.

    Tarkistapa tuo Freen satanen -linkki, sillä se luulee, että tuo pdf on Sinun blogisi alla eikä siksi löydä sitä.

  3. Pohjimmiltaanhan kyse on siitä, että eriikun menot ovat yrittäjän menoja. Pitää siis maksaa palkan lisäksi erilaiset kulut (prujut, työhuone jne.) ja sosiaalimaksut (vakuutukset, eläkkeet), jotka menevät palkansaajilla työnantajien piikkiin. Ei se sen kummempaa ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *