Kolumnisti iskee: Ha ha ha, Hesarin Säätiön houkat!

Ylen mainiossa Julkinen sana -ohjelmassa oli taannoin kommentti, jossa naureskeltiin Helsingin Sanomain Säätiön Uutisraivaaja-kilpailulle tähän tapaan:

Mediataloja, erityisesti sanomalehden kustantajia, huolestuttaa kuinka käy paperilehden ja kuinka rahat kuluttajilta tullaan jatkossa ansaitsemaan. Siksi HS-säätiö julisti nyt myös kokonaan uuden innovaatiokilpailun nimeltään Uutisraivaaja ja sen avulla etsitään tiedonvälitykseen ja journalismiin uusia tapoja ja liiketoimintamalleja. Kilpailu on kaikille avoin. Mitä tästä pitäisi ajatella? Ovatko kustantajat ja toimitukset pahassa pulassa? Tule apuun yleisö.

Vihreän Langan mainio Vihreät Lasit kolumnoi vähän samaan tapaan (linkki ei toimi vielä):

Onkin todennäköistä, että kymmenen vuoden kuluttua säätiön hyllyt notkuvat merkityksetöntä nollatutkimusta, jolle naureskellaan vähän samalla tavalla kuin 1970-luvun Tandem-tutkimuksille. Tämä uhka lienee havaittu myös säätiössä, joka on nyt löytänyt aivan uuden rahareiän. Viime viikolla lanseerattu Uutisraivaaja-innovaatiokilpailu etsii ”tiedonvälitykseen ja journalismiin uusia toimintatapoja ja menestyviä liiketoimintamalleja”. Porkkanana on – kuinkas muuten – paljon rahaa.

Okei, tyypit, I’ll bite: Miksi on niin hauskaa, että kuka tahansa voisi kehittää vekottimen, joka parantaa journalismia? Asuuko kaikki viisaus Pasilassa tahi Sanoman lasikuutiossa? Onko automaattisesti koomista, että joku ei-toimittaja saattaa kuvitella keksivänsä jotain, joka auttaa toimittajia? Onko rahoituksen lupaaminen uusille yrittäjille esimerkki kapitalistisen järjestelmän houkanunesta?

Tai muotoillaan asia toisin: oletteko te tyhmiä?

Jos kerran tällainen kilpailu on huono ajatus, mikseivät olemassaolevat mediatalot ole kehittäneet Knight News Challengen palkittuja palveluita itse? Minkä takia jokainen täysijärkinen lukija, katsoja ja kuulija pääsee päivittäin huokailemaan isojen mediatalojen toimittajien urpoiluja? Miksei reilun 4 miljoonan täysi-ikäisen suomalaisen joukosta voi löytyä ihmisiä, joiden ideat ovat parempia kuin toimittajien ideat?

Miksi Hesarin säätiö on uhka eikä mahdollisuus? Voi toki olla, että Hesarin ongelmia tökkivää tutkimusta sen rahoilla ei tehdä, mutta eihän se jeesusperkele sentään tee kaikesta sen toiminnasta automaattisesti hölmöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *