Freelancer ei työskentele viikonloppuisin (ellei siitä makseta ylimääräistä)

Pätkät.fi-saitilla kerrotaan 8 syytä freelancerin palkkaamiseksi. Yksi niistä on ajanhallinta: Freelancerit voivat myös tehdä töitä perinteisten toimistoaikojen ulkopuolella.

Lähtökohtaisesti on kylläkin niin, että freelancer ei halua tehdä töitä keskellä yötä ja viikonloppuisin. Meillä on elämä, johon kuuluu höpöttelyä ja seurustelua muiden ihmisten kanssa, ja he tuppaavat yleensä olemaan vapaalla virastoaikojen ulkopuolella.

Totta kai freelancer tarvittaessa työskentelee vaikka jouluisin, mutta siihen liittyy kaksi ehtoa. Jos omituinen työaika on tilaajan keksintö, palkkio kasvaa moninkertaiseksi. On turha kuvitella, että perjantai-iltapäivänä sähköpostiin tipahtanut juttutilaus olisi valmiina ostajan inboxissa maananataiaamuna klo 8, jos korvaus ei ole normaalia suurempi. Toinen mahdollisuus on se, että freelancer päättää itse – syystä tai toisesta – hoitaa hommansa vaikka sitten aamuyöllä.

Pointtini on kuitenkin se, että tilaajan oikeuksiin ei kuulu mahdollisuus ostaa juttuja erikoisiin aikoihin lyhyellä varoitusajalla ja normaaliin hintaan. Joku noista kohdista joustaa aina.

2 thoughts on “Freelancer ei työskentele viikonloppuisin (ellei siitä makseta ylimääräistä)

  1. Näinpä. Päätin lopettaa viikonlopputyöskentelyn normaalitaksalla muutama vuosi sitten. Asian ilmoittaminen silloisille työnantajille ei aiheuttanut minkäänmoista skismaa. Kun seuraavan kerran tarjottiin aikataulupaineiden takia viikonloppuna tehtävää duunia, kerroin siitä napsahtavan laskuun 100% bonuksen. Tilaaja mietti asiaa ehkä sekunnin ja ilmoitti sen olevan OK. Kunpa kaikki hinnoitteluun liittyvät neuvottelut olisivat noin helppoja.

  2. Olli, olet aivan oikeassa, että tilaajalla ei ole oikeutta vaatia freelanceria työskentelemään lyhyellä varoitusajalla normaaliin hintaan. Nuori ja kokematon freelancer voi kuitenkin asiakasta miellyttääkseen näin tehdä, koska kaikki on hänen mielestään hyvin kunhan töitä riittää.

    Mielestäni joustavuus asiakkaan miellyttämiseksi vähenee freelancerin iän ja kokemuksen myötä. Opitaan arvostamaan omaa työtä ja veloittamaan siitä asianmukaisesti on tärkeimpiä askelia kohti ammattimaisuutta. Petrin kohdalla varsinkin muutos näytti olevan oikein onnistunut!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *