Suuri Journalistipalkinto sotkee Facebookin käyttäjät ja suomalaiset keskenään

Suuri Journalistipalkinto haluaa ilmeisesti tempaista yleisön mukaansa, sillä tänä vuonna järjestetään erikseen yleisöäänestys. Siihen voivat osallistua ainoastaan Facebook-käyttäjät, sillä ylimääräisten äänien antamisen estämiseksi äänestys tapahtuu Facebook-mötikällä.

Se on sääli, sillä suomalaisista on Facebookissa noin puolet (tarkempaa pohdiskelua). Ymmärrän, että FB on monessa paikassa kätevin de facto -tunnistautumisjärjestelmä, mutta onhan tämä nyt vähän hassua.

8 thoughts on “Suuri Journalistipalkinto sotkee Facebookin käyttäjät ja suomalaiset keskenään

 1. Facebook ei ole tuossa mielessä hirveän hyvä, mutta mikä olisi parempi vaihtoehto estää reippaanlainen äänten spämmääminen kisassa?

 2. Tasapainoiluahan se on: helppokäyttöisyys (”emmä halua rekisteröityä mihinkään tommoseen”) vs luotettavuus (”hei kato täällä pääsee äänestään sata kertaa jos vaan tyhjentää evästeet”) vs kattavuus (”Facebook, mikä Facebook?”).

  Nyt on valittu noista se, joka on hyvä kohdissa 1 ja 2 ja kohdassa 3 automaattisesti rajaa parimiljoonaa ihmistä ulos.

 3. Eiks me voida vaan sopia että ei ne jotka ei oo facebookissa ois äänestänyt muutenkaan? Friikit.

 4. Tuon ongelman kanssa painii jokainen edes aavistuksen vakavia äänestyksiä tekevä. Riittää, että on riittävästi panosta, niin kohta 2:n ei tarvitse vuotaa kuin vähän ja äänestys on pilalla.

  Ihan hirveästi ei ole sellaisia virityksiä, joissa 2 olisi kunnossa ja 1 ja 3 olisi edes suurinpiirtein kunnossa myös.

  Mitä ehdottaisit vaihtoehdoksi?

  • Riippuu äänestyksen tarkoituksesta. Jos kyse on Danonen suosikkimausta, Facebook-tunnistautuminen on varmasti ihan hyvä keino.

   Tiedotusvälineet esittävät olevansa muutakin kuin pelkästään kaupallisia toimijoita ja haluaisivat kovasti edustaa koko kansaa, joten niiden kohdalla moinen valinta tuntuu erikoiselta. Onhan tässä tehty jo sellainenkin linjaus, että äänestäminen tapahtuu ainoastaan intervepseissä, eikä vaikka postikortilla.

   (Kaipaan selvästi postikorttiäänestyksiä.)

   Kumpi sitten on parempi tapa saada epäedustavia tuloksia: päästää jengi spämmäämään moneen kertaan vai lukita heti lähdössä iso osa ihmisistä koko homman ulkopuolelle?

   Ehkä olisin rauhallisempi, jos homman nimeksi olisi reilusti annettu Facebook-äänestys. En tiedä. Kummallinen aihe hermostua, yleensäkin.

 5. Edelleen se Facebook-tunnistautumista parempi vaihtoehto jäi puuttumaan.

  Jos on jonkun intresseissä saada joku voittajaksi (kuten monella on), päräyttämällä muutamantuhatta spämmiääntä homma on varmistettu ja koko äänestys pilattu.

  Danonen suosikkimakuun ei ole niin suuri juttu, jos sieltä nyt tuleekin ”väärä” voittaja, eikä oikein kenelläkään ole vahvoja intressejä spämmätä väärää tyyppiä voittajaksi, niin siinä ei tarvitse mitään Facebook-tunnistautumista.

  Mutta sitten kun on panosta, niin käy ilman järjellistä tunnistautumista näin: http://www.time.com/time/arts/article/0,8599,1894028,00.html

 6. Luultavasti siis pitää pakottaa ihmiset rekisteröitymään uuteen järjestelmään. Sähköpostiosoitteita ja sitä kautta uusia tunnuksia voi toki ahkeroida loputtomasti, mutta ainakin periaatteessa silloin melkein kaikilla internetin käyttäjillä on mahdollisuus osallistua.

  En tajua periaatteellista ongelmaasi, etkä sinä näemmä minun. Facebook-autentikointi on helppoa, mutta tiedämme, että se sulkee osan jengistä pois. Muut järjestelmät ovat hankalampia, mutta inklusiivisempia. Sitä paitsi Feibun käyttö voi hyvinkin vinouttaa otosta.

  Lisäämällä helppoutta saadaan enemmän osanottajia, mutta samalla menetetään edustavuus (no, teoriassa). Vastaavasti vähentämällä helppoutta saadaan vähemmän osanottajia, mutta ei ainakaan pakosta menetetä edustavuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *