Freelancer, saitko valtavasti mätkyjä? Älä vielä panikoi

Sain tänään verotuspäätöksen vuodelle 2011. Sen mukaan joutuisin maksamaan mätkyjä 1809,39 euroa. Tiedän harrastavani jonkin verran verosuunnittelua, mutta en tajunnut sen olevan ihan noin aggressiivista.

Soitin siis verottajan palvelunumeroon ja kysyin asiasta. Kävi ilmi, että oli tapahtunut sama sekaannus kuin parina–kolmena vuonna tätä ennenkin. Aiemmin minulle on lähetetty asiasta selvityspyyntö, mutta nyt sitä ei jostain syystä kuulunut. (Virkailijan puheesta ymmärsin, että sellainen olisi pitänyt lähettää tälläkin kertaa.)

Valtaosa tuloistani on tekijänoikeuskorvauksia eli juttupalkkioita ja laskutan kaikki työni toiminimen kautta. Toisin sanoen henkilökohtainen veroilmoitukseni on lähes tyhjää täynnä ja varsinaisesti kaikki toiminta tapahtuu liikkeen- ja ammatinharjoittajan veroilmoituslomakkeella.

Muutama avustamistani lehtitaloista on kuitenkin ilmoittanut minulle maksetut tekijänoikeuskorvaukset myös henkilöverotuksen puolella. Taustalla on ilmeisesti työnantajan vuosi-ilmoituksen tämä kohta:

Maksajan on ilmoitettava kaikki käyttökorvaukset, joista on toimitettu ennakonpidätys. Luonnollisille henkilöille maksetut käyttökorvaukset on ilmoitettava, vaikka niistä ei ole toimitettu ennakonpidätystä.

Vaikka maksan veroni firman kautta, olen kuitenkin tässä suhteessa luonnollinen henkilö – tai näin ainakin reskontrassa on tulkittu.

Oli niin tai näin, tuplaverotuksesta selviää jatkossa varsin helposti:

  • viivaa henkilökohtaisesta veroilmoituksesta yli kaikki tuplana ilmoitetut ansiotulot ja
  • kirjoita Lisätietoja-kenttään, että ko. työ- ja tekijänoikeuskorvaukset on ilmoitettu liikkeen- ja ammatinharjoittajan lomakkeella

Siinä se.

Jos epäilet, että verotuksessasi on käynyt tänä vuonna samanlainen moka, kannattaa soittaa verottajalle. Asian saattaa saada selvitettyä puhelimessa tai ainakin lähettämällä lyhyt selvitys erittelyineen verottajalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *