Miten raportoida uutisia, kun asiat muuttuvat koko ajan?

Bostonin pommi-iskun innoittamana seuraa vaatimaton ehdotus kriisitilanteiden uutisoimisesta nettisivuilla. Kun tilanne elää koko ajan, irralliset tekstinpätkät eivät ole hyvä tapa kertoa asioita lukijoille. Niistä on hankala hahmottaa, mikä on muuttunut sitten viime kerran ja – ennen kaikkea – mitkä asiat ovat vielä pelkkää spekulointia.

Tarjoan siis yksinkertaisen mallin, jonka teknisen toteuttamisen ei pitäisi olla mahdottoman vaikeaa: kootaan yhdelle sivulle lista asioista, joiden tiedetään tällä hetkellä olevan tosia, toistaiseksi vahvistamattomia sekä taatusti väärässä.

Varmistetut
faktat
Toistaiseksi
varmistamattomat
Virheelliseksi
osoitetut
  • varma asia 1
  • varma asia 2
  • varma asia 3
  • varmistamaton asia 1
  • varmistamaton asia 2
  • varmistamaton asia 3
  • virheellinen väite 1
  • virheellinen väite 2
  • virheellinen väite 3

Jos oikein fiiniksi halutaan ryhtyä, tehdään julkaisujärjestelmästä sellainen, että jokainen päivitys tallentuu tietokantaan (kuten WordPress tekee jo nykyään) ja käyttäjä voi halutessaan selata myös aiempia versioita sivusta. Tai ehkä kunkin yksittäisen väitteen perässä voisi olla kellonaika ja päiväys?

Ideassani ei ole mitään sellaista, mitä ei olisi esitetty jo vuosikausia sitten, mutta aika harvalla julkaisulla on silti tällaista järjestelmää käytössä, vai tuleeko mieleen esimerkkejä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *